Digitális Kalamáris » Lőwy Árpád összes költeményei
Lőwy Árpád összes költeményei

2012-08-27

Lőwy Árpád összes költeményei

Petrik Elemér gyűjtésében
18×25 cm cérnafűzött, keményborítóval 288 oldal

ISBN 978-963-88377-0-7

 

4000 Ft

 

A szarvasi születésű Réthy László (1851-1914) kettős életet élt. A komoly tudóst, numizmatikust, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóőrét korunk elsősorban Lőwy Árpád írói álnéven, tréfás, olykor pajzán versek költőjeként ismeri.

„Míg nemzetem lesz, megmarad nevem” – jövendölte a költő a Ha meghalok c. versében. Jóslata bevált: a sok sikerben, örömben, ünneplésben, de sok csalódásban és szenvedésben is részesülő költő nemcsak a száz év előtti kávéházak világának volt jellegzetes, színes alakja. Malaclopó köpenyében, verses-táskájával, drótkeretes szemüvegével, hamiskás mosolyával, szájában az elmaradhatatlan szivarvéggel fel-feltűnik napjainkban is. Sajátos módon gyakran az irodalomtól távol állók is ismerik, verseit idézik.

Költészete reneszánszát éli. Halála után közel egy évszázaddal egyre-másra jelennek meg versei különböző kiadásai. Titka talán az, hogy verseiben nemcsak könnyedséget, humort, sziporkázó szellemességeket, kíméletlen őszinteséget és szókimondó vaskosságokat találunk, hanem mély, filozofikus gondolatokat életről, szeretetről, humanizmusról.

Kötetünk Lőwy barátja, Petrik Elemér kézírásos versgyűjteményének hasonmás kiadása. Változatlanul tesszük közzé, nem vettünk el belőle, nem is tettünk hozzá. A könyv legteljesebb gyűjteménye Lőwy verseinek; összevetve az eddigi kiadásokkal, a legtöbb verset tartalmazza.

Molitorisz Pál