Digitális Kalamáris » Karikatúrafüzet
Karikatúrafüzet

2012-03-02

Szarvasi kockázatos

avagy egy város közélete karikatúrák tükrében 1986 – 2008

21×30 cm, irkatűzött 36 oldal

ISBN 978-963-06469-8-7

300 Ft

Ez a kiadvány húsz év eredeti szarvasi humortermését tartalmazza.
Hogyan készül az eredeti, szarvasi karikatúra?

Mint a kőleves. A szegénylegény keres egy jókora követ, azt odateszi főni egy nagy fazék vízben. Aztán a többiek hozzátesznek még ezt-azt, néhány poént, jó tanácsot, némi figyelmeztetést, és a végén mindig kisül, akarom mondani, kifő belőle valami. A karikatúrákat jegyző „Team” létszáma és összetétele változik, a rajzoló „Bé” azonban már nagyon régóta Bogárné Csávás Katalin, aki mindeddig meg tudta tartani inkognitóját, de most ennek vége. Tudja meg ország világ! Ő az, aki csendben hallgatja, ahogy a többiek gyakran egymás szavába vágva elmondják a gondolataikat. Majd hazamegy, előveszi a trükkös ládikáját, kiszedi azokat az apró dolgokat, amik ahhoz kellenek, hogy egy rajz valóban karikatúrává váljon, elmond néhány csiribút meg csiribát és kész is. Másképp nem lehet megcsinálni. Vagy lehet, hogy tehetséges?

S, hogy miért akart a háttérben maradni? Talán a következő kérdés megválaszolása erre is magyarázatot ad.

Hogyan hat az eredeti, szarvasi karikatúra?

Hat. Rendesen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, ha egy-egy év első lapszámában nem találják meg az olvasók, azonnal érkeznek a reklamációk. Hiszen ki ne szeretné a viccet?

Hát mondjuk az, akiről szól. Ugye kedves anyósok, kedves szőke nők, terebélyes feleségek? Valószínű, hogy a karikatúrán megjelenő közéleti személyiségek sincsenek ezzel másként. Dicséretükre legyen mondva, ők nemigen feledkeznek meg arról, hogy közszereplőként többet el kell tudni elviselniük, mint a hétköznapi embereknek.  Ám mindig van, aki megbántódik, és hangot is ad eme érzésének. És persze mindig a rajzoló a hibás. (Igazából a nyomda a bűnös.)

Végül ejtsünk szót a húsz évről. Mert hiszen egyáltalán nem mellékes, hogy miközben szinte folyamatosan, évről-évre megajándékozta az újság olvasóit egy szilveszteri karikatúrával, egy szokatlan krónika is összeállt. Egy kis kaján várostörténet. Ami ha többet nem is, de mást mond el Szarvasról, mint az a tömérdek betű, amit 1986 óta az újság oldalaira kinyomtattak.

E füzet útrabocsátásával az volt a kiadó célja, hogy az érdeklődők újraélhessék a karikatúrák szemlélésének kellemes perceit, ugyanakkor módjuk legyen egy folyamat összefüggéseit megállapítani. Lapozzanak tehát, lássanak neki, és kérem, bármi jutna eszükbe, ne vegyék túl komolyan!

Jó szórakozást kíván: Keserű Zsuzsa