Digitális Kalamáris » Rólunk

Rólunk

Bemutatkozunk

 

A Digitális Kalamáris kiadó és gyorsnyomda 2008-ban jött létre. Megszületését a Demeter Lászlóval folytatott számos beszélgetés előzte meg, miszerint Molnár Bélának, a világhírű szarvasi ornitológusnak méltó emléket állíthatnánk az 1930-as években megjelent kakuk-tanulmányainak kiadásával. A hónapokon, sőt éveken át csiszolódó ötlet egyszercsak elkezdett komolyra fordulni, s megszületett a kiadó, mert a gyorsnyomda részleg már korábban, újságcsinálásból kifolyólag rendelkezésre állt.

Hogy mégsem a Molnár Béla madártani dolgozatai lett a Digitális Kalamáris első kiadványa, annak április elseje, a Bolondok Napja az oka. Számomra – akit környezete is jó okkal tekint bolondnak, nem utolsó sorban éppen a kiadói munka miatt – ez a nap mindig is nagy jelentőséggel bírt, s régóta terveztem, hogy valamivel meglepem magamat és a hasonszőrűeket Bolondok Napja alkalmából. Erre szinte kínálta magát a Szarvas és Vidéke Hetilapban évről-évre megjelenő karikatúra-folyam, annál is inkább, mert két évtizedre tudtunk íly módon visszatekinteni a város múltjába a Szarvasi Kockázatos címet viselő füzetkénkkel.

Mikor ezek megvoltak, mert közben megszületett a Molnár Béla madártani dolgozatai c. díszdobozos kiadványunk is, el kellett gondolkodni a „hogyan tovább”-on. Így született az ideológia, ami persze abszolút reális, hogy Szarvashoz kapcsolódó dolgokkal foglalkozunk, s igyekszünk olyan műveket felkutatni és a közönség elé tárni, ami nagy kiadóknak nem éri el az ingerküszöbét, de szűkebb pátriánkban némi érdeklődésre számot tarthat.

Itt kapcsolódott a történetbe Molitorisz Pál, aki évtizedek óta lelkes helytörténész, tekintélyes mennyiségű publikációval a háta mögött. Őt kértem fel arra, hogy állítson össze egy kötetet munkáiból. Így született a Mert Lőwy ember és poéta volt című monográfia a szarvasi Réthy Lászlóról, aki Lőwy Árpád néven jelentős sikereket ért el a XIX-XX. század fordulóján pajzán költészetével.

Molitorisz Pál továbbra is a Digitális Kalamáris holdudvarában maradt, közös munkánk eredménye a 2009-es Ünnepi Könyvhétre megjelentetett Lőwy Árpád összes költeményei, és Orosz Iván – az 1930-as évek Szarvasának lelkes kultúrmunkása – szarvasi történeteinek bővített újrakiadása Kis történetek egy nagy faluból – Közhírré tétetik címen.

Az Ünnepi Könyvhetek maradtak igazodási pontjaink: igyekeztünk minden esztendőben a júniusi könyvünnepre egy-egy kötettel előállni. 2010-ben dr. Mendöl Tibor, földrajztudós Kis történetek egy nagy faluból c. munkája látott napvilágot, könyv alakban első alkalommal.

2011-ben Lengyel Béla altábornagy visszaemlékezéseit adtuk ki, ugyancsak első kiadás volt ez a kötet. Ebben az esztendőben született meg a Szervusz, Cervus! című minikönyv, ami egy képzeletbeli szarvasi séta során mutaja be a város látnivalóit, sok fotóillusztrációval. Ez a kötet kapható angol és olasz nyelven is, előkészületben van német, szlovák, finn fordítsa is.

A továbbiakban pedig: majd meglátjuk… Ameddig tudunk olyan kiadványokat felkutatni és kiadni, amelyek visszahozzák a befektetett tőkét, addig megmarad a kiadó, hirdetve a globalizálódó világban, hogy van létjogosultsága a helyi érdekű, helyi jelentőségű kultúrának.

Ha Ön is úgy érzi, hogy a helyi kultúra, a helytörténet érdekes és figyelemre méltó, éltesse kiadónkat azzal, hogy vásárol kiadványainkból!

Tatai László, tulajdonos, kiadóvezető